Дуже по-французьки: гратен
Поділитися:

Дуже по-французьки: гратен

Запіканка з ніжною начинкою з танучої картоплі з вершковим ароматом і хрусткою сирною скоринкою - ідеальний варіант сімейної вечері або частування для гостей.

Картопляний гратен - традиційне блюдо французької кухні, що виникло вірогідно в XIX столітті в області Дофіне. Класичний варіант з вершками називають «гратен Дофінуа», а з твердим сиром - «гратен по-савойськи».

Гратен - унікальне блюдо, в якому поєднується нескінченна кількість різних комбінацій. Додавання спаржі або селери в страву створює яскравий весняний акцент і хрустку структуру, а лісових грибів - насичений аромат. Користується популярністю гратен з риби і морепродуктів. Довести до божевілля від смаку здатен картопляний гратен з додаванням м'яса птиці.

Картопляний гратен Дофінуа: класичний покроковий рецепт

Ніжна картопля з рум'яною скоринкою здатна підкорити будь-кого.

Кількість порцій: 6-8.

Інгредієнти:

  • картопля - 1 кг
  • молоко - 1 склянка
  • часник - 2 зубчики
  • масло вершкове - 3-4 ст. ложки (40-60 г)
  • сіль - 1 ч. ложка
  • перець - ⅓ ч. ложки

Як приготувати гратен:

  1. Картоплю нарізати скибочками завтовшки 3 мм і помістити в форму для запікання.

  2. У сотейнику нагріти до кипіння молоко разом з товченим часником, сіллю і перцем. Вилити в форму для запікання.

  3. На шар картоплі розкласти шматочки вершкового масла. Запікати в попередньо розігрітій духовці впродовж півгодини.

Гратен | Мястория

Гратен з картоплі і селери 

Уже на етапі запікання в духовці блюдо почне хвилювати вас своїми ароматами.

  Кількість порцій: 4.

  Інгредієнти:
  • картопля - 700 г
  • корінь селери - 80 г
  • вершки 20% - 600 мл
  • гранульований часник - дрібка
  • мелений мускатний горіх - дрібка
  • сир пармезан (або будь-який інший твердих сортів) - 200 г.
  • сіль за смаком
Приготування:
  1. Картоплю нарізати скибочками завтовшки 3-4 мм. Селеру натерти на крупній тертці.
  2. Вершки нагріти в сотейнику з товстим дном, але не доводити до кипіння. Додати часник, мускатний горіх і сіль. Перемішати і зняти з вогню.
  3. У форму для запікання тонким шаром викласти картоплю. Зверху додати шар із селери і сиру. Знову викласти картоплю, селеру і сир. Повторювати до заповнення форми.
  4. Залити вміст форми вершками і запікати в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці близько 50 хвилин.

Гратен рецепт | Мястория

Гратен з тріскою, креветками і грибами

Занадто смачний, щоб не спробувати!

Кількість порцій: 4.

Інгредієнти:

  • філе тріски - 400 г
  • креветки - 200 г
  • печериці - 400 г
  • борошно - 30 г
  • вершкове масло - 70 г
  • молоко - 400 мл
  • сік 1/2 лимона
  • тертий сир грюйер - 720 г
  • панірувальні сухарі - 50 г
  • оливкова олія - ​​50 мл
  • сіль і перець

Приготування:

  1. Дрібно нарізані гриби обсмажити на сковороді на 20 г вершкового масла. Додати сік лимона, сіль і перець. Готувати близько 10 хвилин до випарювання соку.

  2. 30 г вершкового масла розтопити в сотейнику. Додати борошно і готувати, помішуючи, до золотистого відтінку.

  3. Влити молоко, посолити і поперчити. Не припиняючи помішувати, довести до кипіння на середньому вогні. Дати соусу загуснути (4 хвилин буде достатньо).

  4. Невеликі шматочки риби посолити і поперчити. Обсмажувати по 5 хвилин з кожного боку на оливковій олії. Додати очищені креветки і гриби, перемішати і перекласти у форму для запікання.

  5. Масло, що залишилось, нарізати кубиками. Продукти в формі залити соусом, посипати тертим сиром, панірувальними сухарями і маслом. Запікати в попередньо розігрітій духовці близько 30 хвилин.

Картопляний гратен з м'ясом

Всі шари магічним чином об'єднуються воєдино і дарують казкові смакові відчуття.

Кількість порцій: 6-8.

Інгредієнти:

  • картопля - 1 кг
  • цибуля - 2 шт
  • куряче  філе - 250 г
  • молоко - 400 мл
  • жирна сметана - 200 г
  • тертий сир - 200 г
  • мускатний горіх
  • сіль
  • перець

Приготування:

  1. Філе нарізати дрібними кубиками, а картоплю - скибочками завтовшки 2-3 мм.

  2. У форму для запікання викласти шар картоплі, додати сіль, перець і мускатний горіх. Потім викласти шар подрібненої цибулі і шар філе. Повторити кілька разів, враховуючи, що останнім повинен бути шар картоплі.

  3. Залити продукти молоком і накрити листом фольги. Запікати в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці впродовж 1,5 годин.

  4. У сотейнику нагріти сметану. Додати тертий сир. Після того, як сир розплавиться, посолити і поперчити. Отриманим соусом залити блюдо і запікати близько півгодини. Гратен з картоплі і м'яса готовий!

Важливо! Щоб приготувати ідеальне блюдо, купуйте інгредієнти найкращої якості. Особливо, якщо мова йде про м'ясо.

3 причини замовити м'ясо для гратена в мережі М’ясторія

  1. 100% гарантія якості та свіжості м'яса. Ми намагаємося підтримувати українського виробника, тому працюємо з невеликими фермерськими господарствами з різних куточків країни. Продукція, представлена ​​в каталозі, відповідає найвищим вимогам до екологічності, безпеки і санітарного стану.
  2. З усією відповідальністю. Тварини харчуються збалансовано, без застосування стимуляторів росту та лактації, антибіотиків, гормональних препаратів і ГМО.
  3. Привабливі ціни. Замовивши у нас, Ви будете щиро дивуватися тільки одному: чому не зробили цього раніше.

Статті та рецепти

  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!
  • Страва з вогником: чилі кон карне
    Гаряче, ароматне і пікантне м`ясне рагу з овочами може не лише зігріти мексиканським колоритом, але й порадувати простотою приготування! Рецепт, традиційні секрети приготування та поради від шефа ми зібрали в одній статті!