Страва з вогником: чилі кон карне
Поділитися:

Страва з вогником: чилі кон карне

Чим може вразити страва, яка у перекладі означає «м`ясо й чилі»? Гаряче, ароматне і пікантне м`ясне рагу з овочами може не лише зігріти мексиканським колоритом, але й порадувати простотою приготування! Рецепт, традиційні секрети приготування та поради від шефа ми зібрали в одній статті!

То що таке чилі кон карне?

Якби ми опинилися в Техасі (який на той час був частиною Мексики) років 150 тому і вирушили на прогулянку вулицями міста, ми б відчули насичений аромат з відчутними нотами гостринки, який заполонив місто. Чилі кон карне тоді готували майже всі, вдома й на вулицях, і причин на це було декілька.

По перше, страва з м`яса та овочів була доступною кожному і могла з легкістю втамувати навіть найбільший апетит. Всього порція м`ясного рагу і енергії вистачить на цілий день роботи на свіжому повітрі. А залежно від вподобань воно могло бути і супом, і другою стравою, мати більше овочів чи м`яса.

Друге, але не менш важливе, доступність. На ті часи було складно знайти таку ж смачну страву, яка в не била по кишені. Тому чилі кон карне часто помилково вважають стравою бідних. Але роки йшли і рецепт поширювався континентом, а потім і усім світом. Сьогодні воно стало класичною стравою Американської кухні та справжнім гастрономічним надбанням для усіх, хто цінує пікантність.

Як готувати чилі кон карне?

чилі-02 (1).jpg

В оригінальному рецепті, який користувався популярністю серед ковбоїв, використовували лише сушене м`ясо (щось на кшталт сучасних джерків), гострий перець та сіль. Таким чилі кон карне готували в гарячому Техасі. А далі була Каліфорнія, Нью-Йорк та інші країни, де страва набувала видозмін.

Зараз найпопулярніший варіант чилі кон карне готують з яловичого фаршу, перцю чилі, томатного соусу, м`ясного бульйону та квасолі. Ще до страви обов`язково входять прянощі та спеції. Традиційно чилі має бути гострим та насиченим, але в домашньому варіанті можна регулювати рівень пекучості до власного смаку.

Чилі кон карне не вживають як самостійну страву, а подають з гарніром у вигляді білого рису, який завдяки нейтральності смаку добре поєднується з гострим м`ясом. Інший варіант — обрати тортилью або начос, якими зручно набирати рагу навіть без виделки.

Класичний рецепт чилі кон карне

чилі-03 (1).jpg

Інгредієнти:

  • яловичий фарш — 500 г;
  • консервована квасоля — 500 г;
  • цибуля — 1 шт.;
  • болгарський перець — 2 шт.;
  • перець чилі — 0,5 шт. (або до смаку);
  • часник — 2 зубчики;
  • томати у власному соку — 1 банка (400 г);
  • зелень (кінза чи петрушка) — 1 пучок;
  • рослинна олія — до смаку;
  • спеції (сушений часник, орегано, паприка, сіль, перець) — до смаку.

Спершу підготуйте овочі: ретельно промийте й очистіть їх, цибулю і перець наріжте кубиком, перець чилі — кільцями, а часник подрібніть. Пательню з рослинною олією добре розігрійте, викладіть на неї часник та цибулю, обсмажте до золотистості, потім додайте фарш та смажте до готовності. 

Після цього відправте на пательню томати у власному соку (або звичайні помідори, очищені від шкірки), слайси перцю чилі, болгарський перець і спеції. Тушкуйте все разом мінімум 30 хвилин під закритою кришкою. 

Останнім кроком додайте квасолю (зайву рідину злийте) і готуйте ще 10 хв. Для подачі прикрасьте страву рубленою зеленню й доповніть гарніром.

Яке м`ясо використати для чилі кон карне?

фарш мясторія.jpg

Традиційно страву готують з яловичиною. Проте у своїх експериментах ви можете обрати й інший вид м`яса: чудово підійде телятина, свинина, а для більш дієтичного варіанту в пригоді стане птиця. Звичайно, класика не терпить альтернатив, які вносять корективи у смак. Але ви завжди маєте можливість створити власну інтерпретацію, яка буде смакувати саме вам.

Щодо частини м`яса, яку обрати для чилі кон карне, радимо звернути увагу на лопатку, вирізку, стегно та інші варіанти без надмірної кількості жиру, але в міру соковиті. Також важливо те, щоб м`ясо було свіжим, якісним і не проходило заморозку. Саме це дозволить отримати дійсно смачну страву.

Замовити відбірне м`ясо можна у зручний момент разом з «М`ясторія». Знайшли рецепт до вподоби? Оформіть замовлення й отримайте найкращі інгредієнти для своїх страв у найкоротші терміни. Територією Києва та області доставляємо готові й охолоджені страви власною кур`єрською службою, а Україною відправляємо охолоджену продукцію до найближчого відділення пошти.

Статті та рецепти

  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!
  • Велике оновлення: 9 нових наборів для компанії
    Оголошуємо новий гастросезон у «М`ясторія»! З 1 квітня запускаємо цілих 9 нових боксів для компаній! Нові страви, покращені соуси, авторські маринади — тепер ваші вечірки та зустрічі з рідними стануть ще смачнішими та яскравішими!