Стейк у духовці: поради та переваги
Поділитися:

Стейк у духовці: поради та переваги

З настанням холодів кухарі все частіше згадують про духовку. Багато поживних і зігріваючих страв значно корисніші, якщо їх запекти. Особливо – якщо йдеться про м'ясо. Рівномірне нагрівання гарантовано «знешкодить» будь-яку м'ясну страву, зробить її м'якою та легко засвоюваною. Як і при готуванні на грилі, м'ясо вийде дієтичнішим, ніж на сковороді.

Є багато способів приготувати стейк у духовці. «М'ясторія» зібрала для вас корисні поради, рецепти й іншу інформацію у цій статті. Поговоримо про те, яким може бути стейк із духовки та як його готувати.

Стейк в духовке 1.png

Необхідний інвентар

По-перше, вам, звичайно, потрібна духовка. Для стейків буде ідеальною наявність грилю: зараз ним обладнано майже кожну духову піч. Він зазвичай знаходиться зверху, під «стелею» духовки. Такий гриль схожий на нагрівальний елемент електрочайника та має смішну для наших вух назву: «бройлер».

Хороша духовка має якісно прогріватися. Про це рідко говорять, але до кожної духовки потрібно «примірятись», приготувавши в ній хоча б кілька найпростіших страв на кшталт печеної картоплі. Так ви зрозумієте, наскільки добре та рівномірно гріється ваша піч.

Для правильного прожарювання стейків незайвим буде харчовий термометр. Його можна купити у спеціалізованих магазинах або знайти онлайн. Для духовки обирайте термометр з достатньо довгим щупом. Так буде зручно перевіряти температуру стейка, не надто висуваючи деко або решітку та не ризикуючи обпектися. Безконтактні термометри кращі з точки зору безпеки, але не завжди точні.

Стейк в духовке 2.png

Залежно від способу приготування вам знадобиться решітка або деко. Для окремих рецептів у нагоді стане фольга, кухарський пергамент або рукав для запікання.

Спосіб приготування стейків у духовці

Насамперед метод приготування залежить від виду стейку. Практично всім преміальним стейкам потрібно небагато: решітка або деко, гаряча духовка та мінімум спецій. Альтернативним стейкам, як правило, потрібно більше уваги. Розберемося докладніше.

Стейк у духовці на грилі: загальні рекомендації

Найпростіший спосіб приготування – стейк на грилі. Свинячі стейки в духовці невибагливі, але стають набагато смачнішими, якщо їх замаринувати. А добрі, витримані яловичі стейки з достатнім ступенем мармуровості маринаду не потребують.

стейк в духовке 3.png

Розігріта духовка та гриль – це ще не все. Щоб запечатати соки у м'ясі, варто попередньо обсмажити стейк. Просто потримайте його на гарячій сковороді з краплею олії по хвилині з кожного боку. Маленька порада: не використовуйте для смаження оливкову олію extra virgin та інші нерафіновані олії. Вони виділяють канцерогени, нагріваючись на сковороді. Крім того, рафінована олія має нейтральний смак та запах і не заважає смаку м'яса розкритися.

Цей метод не надто відрізняється від обсмажування на звичайному грилі. Він ідеальний для преміальних стейків із високим рівнем мармуровості. Якщо ви любите класичні яловичі стейки – це ваш варіант. Той же тібоун складно приготувати на сковороді. Фактично, це два стейки в одному, і ступінь прожарювання в різних його частинах відрізнятиметься. Але в духовці тібоун або портерхаус приготується максимально рівномірно. Взагалі будь-який стейк на кістці в духовці вийде дуже ніжним та соковитим.

Свинячий стейк у духовці може мати лише один ступінь просмажування – well done. Занадто небезпечно недосмажувати свинину: у ній надто швидко заводяться різноманітні мікроорганізми. Тому саме духовка чудово підходить для свинячого м'яса. Але стейк із яловичини у духовці – інша справа.

Визначити ступінь просмажування стейка легко за температурою в його серцевині. Багато кухарів відступають від традиційної температури. Ми ж пропонуємо класичні температурні проміжки для 7 ступенів просмажування: від extra rare до overcooked. Докладніше про них ви можете прочитати тут.

  • повністю непросмажене (extra rare, також blue rare або blue) — сирий, але не холодний стейк . Температура - 46-49 ° C.
  • «з кров'ю» (rare) — обсмажене ззовні м'ясо, червоне всередині, з червоним соком. Температура - 49-55 ° C.
  • слабкого просмажування (medium rare) — непросмажене м'ясо, із соком яскраво-рожевого кольору. Температура - 55-60 ° C.
  • середнього просмажування (medium) — м'ясо середнього просмажування зі світло-рожевим соком усередині. Температура - 60-65 ° C.
  • майже просмажене (medium well) - м'ясо з прозорим соком. Температура - 65-69 ° C.
  • просмажене (well done) — повністю просмажене м'ясо майже без соку. Температура - 71-100 ° C.
  • пересмажене (too well done, overcooked) — повністю просмажене м'ясо зовсім без соку. Температура становить понад 100 °C.

Готовий стейк потрібно дістати з духовки і дати йому «відпочити» у фользі кілька хвилин. За цей час м'ясо дійде до готовності. Докладніше про те, як готувати різні види преміум-стейків на грилі духовки, – у нашій статті.

стейк в духовке 4.png

Альтернативні стейки у духовці

«М'ясторія» пропонує два види яловичих стейків: преміальні й альтернативні. І якщо перші невибагливі у приготуванні, з другими доведеться повозитися. Проте не варто їх недооцінювати.

Альтернативні стейки – це відруби частин яловичини, найбільш задіяних у русі. Їхні м'ясні волокна жорсткіші і тому вимагають маринаду та довгого готування. Але приготовлені правильно, наші альтернативні стейки дуже смачні. Наприклад, тушкований стейк особуко з овочами, рецепт якого ми залишили тут. Альтернативні стейки можна запекти у фользі або протомити. Якщо хочете, щоб м'ясо залишилося соковитим і зі скоринкою – спершу обсмажте. Фольга або рукав не дадуть випаровуватися волозі, і м'ясо протомиться у власному соку.

Як приготувати стейк у духовці: рецепти

Стейк фланк у духовці

Фланк – досить пісне м'ясо, але при готуванні в духовій печі воно по-справжньому розкривається. Обирайте його, якщо хочете нежирного, але м'якого та ніжного м'яса. Довго смажити його не треба: максимальний ступінь просмажування для такого стейку – medium rare.

стейк в духовке 5.png

Візьміть наш витриманий стейк фланк, оливкову олію, винний оцет, пластівці червоного перцю, свіжий часник, петрушку, сіль і перець.

Нагрійте духовку в режимі гриля приблизно до 200 градусів за Цельсієм. За 5 хвилин до приготування поставте під гриль деко, застелене фольгою.

Змішайте 2 столові ложки оливкової олії, 2 чайні ложки солі та чайну ложку чорного перцю. Натріть стейк сумішшю.

Викладіть стейк на деко та смажте, не перевертаючи, до готовності. Це займе приблизно 6-8 хвилин.

Дістаньте готовий стейк та оберніть підкладену фольгу навколо нього. Дайте м'ясу полежати 10 хвилин.

Для соусу змішайте чверть склянки порубаної петрушки, стільки ж олії, тертий зубок часнику, дрібку пластівців червоного перцю і стільки ж меленого чорного та 2 столові ложки винного оцту.

Наріжте стейк та подавайте з соусом.

Стейк піканья в духовці

Піканья – улюблений стейк латиноамериканців. Це відруб верхньої частини стегна бичка, з досить великим зовнішнім прошарком жиру. Щоб отримати м'ясо, пропонуємо рецепт стейку піканья в маринаді.

стейк в духовке 6.png

У нагріту на сковороді рослинну олію насипте половину чайної ложки меленої зіри, 2-3 нарізані зубки часнику і смажте хвилини 2-3. Туди ж влийте 50 мг соку лимона з порошком чилі та 2 столові ложки води. Доведіть до кипіння та остудіть. Потім всипте нарізаний пучок кінзи чи петрушки.

Стейки викладіть у пакет чи ємність із кришкою та залийте маринадом. Дайте полежати 2 години за кімнатної температури або 6 годин – у холодильнику.

Замариновані стейки змастіть олією, посипте перцем і сіллю. Обсмажте на гарячій сковороді з усіх боків, щоб позбутися зайвого жиру та запечатати сік.

Розігрійте духовку до 220 градусів. Змастіть деко маслом, викладіть пластинки часнику та гілочки розмарину, прогрійте в духовці 5 хвилин.

Викладіть на гаряче деко м'ясо і смажте до готовності, близько 10-15 хвилин. Дайте відпочити 10 хвилин у фользі або на нарізній дошці. Потім нарізайте – та дегустуйте!

стейк в духовке 7.jpg

Яловичі та свинячі стейки в духовці – це великий вибір рецептів та просте приготування. Не обмежуйте себе грилем, запікайте стейк у духовці у фользі, спробуйте різні маринади, експериментуйте з методами. Будь-який стейк можна зробити м'яким, ніжним і соковитим, приготувавши його в духовій печі.

Якщо ви не впевнені, що зможете приготувати стейк самостійно – ви завжди можете замовити готовий стейк у «М'ясторії»:

Стейк Тібоун на грилі

Стейк Фланк у маринаді на грилі

Свиняча корейка на грилі

«М'ясторія» - мережа магазинів-ресторанів при Миргородському м'ясокомбінаті. Ми просуваємо культуру стейків з 2015 року і залишаємося вірними найвищим стандартам якості у всьому. З «М'ясторією» ви дізнаєтеся про стейки – від м'ясних порід до рецептів. Або просто зможете насолодитися смачним м'ясом, зазирнувши в один із магазинів у Києві.

«М'ясторія» пропонує м'ясо та інші продукти найвищої якості:

Приходьте в один із магазинів-ресторанів «Мясторія»

Зробіть замовлення онлайн на нашому сайті: https://myastoriya.com.ua/

Телефонуйте нам і замовте м'ясо за номером:(067) 463 63 63


Статті та рецепти

  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!
  • Страва з вогником: чилі кон карне
    Гаряче, ароматне і пікантне м`ясне рагу з овочами може не лише зігріти мексиканським колоритом, але й порадувати простотою приготування! Рецепт, традиційні секрети приготування та поради від шефа ми зібрали в одній статті!
  • Велике оновлення: 9 нових наборів для компанії
    Оголошуємо новий гастросезон у «М`ясторія»! З 1 квітня запускаємо цілих 9 нових боксів для компаній! Нові страви, покращені соуси, авторські маринади — тепер ваші вечірки та зустрічі з рідними стануть ще смачнішими та яскравішими!